Maart: De strijd tegen mos in ons gazon

Maart: De strijd tegen mos in ons gazon

Dit jaar werden we geconfronteerd met een overvloed aan mos in onze achtertuin, die op het noorden ligt. Ondanks dat we wisten dat schaduwrijke en vochtige omstandigheden mosgroei bevorderen, wilden we de exacte oorzaak achterhalen. Daarom hebben we eerst de pH-waarde van onze bodem getest; deze bleek 7,5 te zijn, wat als neutraal wordt beschouwd. Idealiter ligt de pH-waarde voor een gazon tussen 5,5 en 6,5. Hoewel onze pH iets hoger was dan gewenst, was het niet noodzakelijk om kalk toe te voegen. De combinatie van de ligging op het noorden en een natte, grijze winter creëerde echter een perfecte omgeving voor mosgroei.

Vastberaden om het mos aan te pakken en de pH-waarde iets te verlagen, besloten we ijzersulfaat te gebruiken.

Wat is ijzersulfaat?

IJzersulfaat is een chemische verbinding die fungeert als meststof en mosbestrijder. Het speelt een cruciale rol in de ademhaling en fotosynthese van planten, doordat het een essentiële bouwsteen is voor bladgroen. Dit betekent dat ijzersulfaat niet alleen helpt bij het bestrijden van mos, maar ook de groei en kleur van je gazon verbetert.

Onze bevindingen en tips bij het gebruik van ijzersulfaat:

  • Toepassingsperiode: De beste periodes om ijzersulfaat te strooien zijn het voorjaar (maart tot en met mei) en najaar (september tot en met november).
  • Oplossen in warm water: In eerste instantie gebruikten we koud water om het ijzersulfaat op te lossen, maar merkten dat het niet goed oploste en residu in de gieter achterliet. Het gebruik van warm of heet water bleek effectiever te zijn voor een volledige oplossing.
  • Bescherm je bestrating: IJzersulfaat kan roestvlekken veroorzaken op tegels en tuinranden. Om onze stenen te beschermen, hebben we een grote MDF-plaat met bouwplastic bekleed en deze tussen de border en de gieter geplaatst tijdens het aanbrengen. Dit werkte uitstekend, maar het is wel handig om dit met z'n tweeën te doen.
  • Bescherm jezelf: Draag voor de zekerheid handschoenen, oude kleding en schoenen.
  • Dosering: We hebben een oplossing gemaakt van 25 gram ijzersulfaat op 5 liter water, wat neerkomt op 50 gram op 10 liter water.
  • Mengen met zand: In plaats van te mengen met water kun je het ijzersulfaat ook mengen met zand. Meng 2 tot 3 kilogram ijzersulfaat met 4 tot 5 kilogram zand per 100 m². Verspreid dit mengsel gelijkmatig over het gazon met de hand of een strooiwagen.
  • Gerichte toepassing: In plaats van het hele gazon te behandelen, hebben we de oplossing direct op de plekken met mos gegoten. De overige mosplekken verwijderen we later met een verticuteerhark.
  • Geduld hebben: Het duurt enkele dagen voordat je resultaat ziet; het mos begint zwart te worden.
  • Verwijderen van dood mos: Na een paar droge dagen laat het dode mos los en kan het gemakkelijk worden uitgeharkt. Dit maakt handmatig verticuteren later een stuk eenvoudiger. We hebben bewust gekozen om geen machine te gebruiken, omdat deze meer schade kan aanrichten dan goed doet.

De voorlopige resultaten:

Ons gazon voordat wij ijzersulfaat toegepast hebben.
En 2 dagen na het toepassen van het ijzersulfaat.
Afgestorven mos na ijzersulfaat
Het mos sterft af, terwijl het gras mooi groen blijft
Mos na 1 week links. Vervolgens gemakkelijk eruit te harken.

Belangrijke overwegingen:

Hoewel ijzersulfaat effectief is in het bestrijden van mos, kan het bij overmatig gebruik de bodem verzuren, wat nadelig is voor het bodemleven en de grasgroei. Het is daarom essentieel om de pH-waarde van je bodem regelmatig te controleren en indien nodig kalk toe te voegen om de zuurgraad te neutraliseren. Door deze stappen te volgen, hebben we ons gazon weer gezond en mosvrij gekregen. We moeten nog even geduld hebben tot we het eindresultaat écht kunnen zien. De volgende stappen zijn:

  • Dood mos verwijderen met een normale tuinhark.
  • In april gaan we verticuteren, wanneer de temperatuur boven 10 graden is voor een langere periode.
  • We gaan vloeibare meststof toepassen om ons gazon verder te helpen te groeien na het verticuteren.
  • Graszaad (speel- en schaduwgras) doorzaaien na het verticuteren.
Olmix IJzersulfaat Ferromel 20

Olmix IJzersulfaat Ferromel 20

3.25 EUR

Ijzersulfaat zorgt ervoor dat mos snel afsterft. Dit proces is goed zichtbaar: het mos verkleurt eerst geel en vervolgens bruin/zwart. Na ongeveer 1 tot 2 weken kan het dode mos eenvoudig worden verwijderd met een verticuteerhark of -machine.IJzersulfaat verlaagt de pH waarde van je gazon. We adviseren om altijd een pH test te doen voor het aanbrengen van ijzersulfaat, om te weten of je achteraf nog kalk moet strooien.

Benieuwd hoe het verder gaat met ons gazon? Volg onze tuinkalender blog en instagram!

Terug naar blog