Droogte in de tuin? Zo help je je gazon en borders de zomer door

Droogte in de tuin? Zo help je je gazon en borders de zomer door

Het voorjaar van 2025 is uitzonderlijk droog. Met weinig neerslag en een warme zomer in het vooruitzicht, is het belangrijk om je tuin goed voor te bereiden op droogte. Hoe bereid je je tuin voor op droogte, zonder dat alles er straks verdord en vergeeld bij ligt? Wij delen uit eigen ervaring wat werkt bij droogte in de tuin, van het beschermen van je gazon tot het slim omgaan met je moestuin.

Bescherm je tuin tegen droogte met een mulchlaag

Een effectieve manier om vocht in de bodem vast te houden en onkruidgroei te verminderen, is het aanbrengen van een mulchlaag. Mulchen is het bedekken van de bodem met organisch materiaal zoals boomschors, houtsnippers of grasmaaisel.

Wij gebruiken al jaren boomschors in onze tuin, en ik zou niet meer zonder willen. Boomschors helpt vocht vasthouden, doordat het de bodem beschermt tegen direct zonlicht en verdamping. Het werkt eigenlijk als een isolerende deken. Daarnaast komt er tijdens het verteren van de schors geleidelijk voeding vrij, wat weer goed is voor het bodemleven. Kleine kanttekening: boomschors verzuurt de bodem licht, dus in het najaar (en eventueel in het voorjaar) even kalk strooien om de pH op peil te houden.

Wat ik zelf fijn vind: door elk jaar een beetje bij te vullen, blijft de laag mooi zonder dat het te vol wordt in onze borders. En het ziet er ook gewoon natuurlijk en netjes uit. Onkruid krijgt minder kans, en wat er toch doorheen komt, trek je er zó uit.

Gebruik grasmaaisel als mulch in de moestuin

Voor de moestuin gebruik ik vaak afgemaaid gras als mulch. Dat moet dan wel gras zijn dat niet in bloei staat en waar al een paar keer overheen is gemaaid sinds de laatste bemesting met kunstmest. Het fijne is: het gras wordt snel afgebroken en voedt de bodem, zonder te gaan schimmelen. Ideaal dus voor een moestuin die wel wat hulp kan gebruiken tijdens droge perioden. Verspreid een dunne laag droog, gemaaid gras over de kale aarde om vocht vast te houden en de bodem te voeden.

Stro gebruiken in de moestuin helpt tegen droogte én vieze groente

Een andere optie om je moestuin te beschermen tegen droogte is het gebruik van stro. Je ziet dit vooral bij gewassen zoals aardbeien, courgettes en komkommers. Niet alleen omdat het een natuurlijke manier is om vocht vast te houden in de bodem, maar ook omdat het voorkomt dat je oogst in de modder of op uitgedroogde aarde ligt.

Stro vormt een luchtige laag op de grond die het zonlicht tegenhoudt en zo verdamping afremt. De bodem blijft koeler én vochtiger, precies wat je nodig hebt in een droge periode. Daarnaast is stro lekker grof en luchtig, waardoor het niet snel gaat schimmelen zoals vers gras dat kan doen.

Stro in de moestuin

Wij gebruiken in onze eigen moestuin elk jaar een beetje stro rond onze aardbeiplanten. Niet alleen praktisch, maar het staat ook nog eens gezellig, zo’n beetje ‘boerderij-look’ tussen het groen. Zeker bij aardbeien is het ideaal: de vruchten blijven schoon en liggen niet te rotten in nat gras of aarde.

stro onder aardbeien in de moestuin

Let op: gebruik geen stro waar nog zaadjes in zitten, anders krijg je ongewenste graanplanten in je tuin. Kies bij voorkeur voor schoon, ongebruikt tarwestro of gezeefd stro. En stro verteert langzaam, dus aan het eind van het seizoen kun je het makkelijk weghalen of onderwerken in de grond.

Onderhoud je gazon om uitdroging te voorkomen

Een gezond gazon is beter bestand tegen droogte. Je grasveld beschermen tegen uitdroging begint bij hoe je maait. Maai niet te kort; een hogere maaihoogte beschermt de bodem tegen directe zonnestraling en vermindert verdamping. Daarnaast is een gezond bodemleven essentieel. Wij gebruiken bijvoorbeeld wormenmest, die zonder extra water werkt en goed wordt opgenomen. Een dun laagje compost of wormenmest tussen het gras harken helpt: het beschermt de bodem tegen de zon én voedt tegelijk.

Andere handige bodemverbeteraars zijn kippenmestkorrels. Die nemen snel vocht op en zijn dus ook bij droogte goed bruikbaar. Let wel op: breng meststoffen aan voor een regenbui of geef daarna zelf water, zodat de korrels goed oplossen. Koemestkorrels kun je beter in het nattere voorjaar of najaar gebruiken.

Mulchen van het gazon

Mulchen is dé manier om het gras koel en vochtig te houden, maar alleen als je het goed doet. Een mulchmaaier of robotmaaier versnippert het gras fijn en laat het als voedende mulchlaag liggen. Gebruik je een gewone maaier, dan zul je het gras moeten opruimen: grote maairesten blokkeren het zonlicht en kunnen het gazon doen verstikken of rotten.

Als je geen mulchmaaier hebt, kun je nog steeds mulchen door het gemaaide gras te verzamelen en gelijkmatig over het gazon te verspreiden. Zorg ervoor dat de laag niet te dik is om verstikking van het onderliggende gras te voorkomen. Een dunne laag grasmaaisel voedt het gazon en helpt vocht vast te houden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om je gazon in meerdere keren te maaien, elke keer een klein beetje lager. Hierdoor krijg je fijner afgesneden gras dat je vervolgens goed kunt verdelen over je gazon. Wij hebben zelf een handgrasmaaier die het gras naar voren uitgooit. Hierdoor gaan we vaker over het gemaaide gras heen en wordt het kleiner versnippert.

De voordelen van mulchen op een rijtje:

  • Geen grasafval of ritjes naar het groencontainerpark.
  • Minder mest nodig, want het gemaaide gras voedt je gazon.
  • Minder onkruid en mos.
  • Een mooi, vol en groen gazon in de zomer.
  • Betere vochtregulatie door de mulchlaag.

Maar let ook op deze nadelen:

  • Regelmatig maaien is nodig (2 à 3 keer per week).
  • De messen moeten goed scherp zijn.
  • Mulchen werkt niet goed bij lang of nat gras.
  • Mulchmaaiers vragen iets meer onderhoud.

Geef je tuin op het juiste moment water

Water geven is natuurlijk onvermijdelijk als het écht kurkdroog wordt. Maar je kunt het verschil maken door slim te sproeien. Geef bij voorkeur 's avonds water, dan verdampt het minder snel. En gebruik géén fijne sproeiers: die bevochtigen vooral de lucht. Wij gebruiken gewoon de tuinslang met een stevige straal.

Let wel: begin niet te laat op de avond, want de bodem moet het water nog kunnen opnemen. Een gezonde bodem en een gazon dat in het voorjaar is geverticuteerd nemen het water beter op en houden het langer vast.

Daarnaast is het aan te raden beter 1 – 2 keer per week fors water te geven in plaats van elke dag een beetje. Hierdoor wortelt het gazon dieper en kan het wederom beter gras opnemen. Hetzelfde geldt ook voor je tuinplanten.

Vang regenwater op met een regenton

Een regenton is een duurzame manier om regenwater op te vangen voor gebruik in de tuin. Regenwater is vrij van kalk en ideaal voor planten. Door regenwater te gebruiken, bespaar je op leidingwater en help je de tuin beter bestand te maken tegen droogte. Ook je kamerplanten vinden water uit de regenton geweldig.  

Alle tips op een rijtje

  • Investeer in een regenton als je dat nog niet hebt. Het regenwater dat je opvangt is perfect voor je planten én kamerplanten (geen kalk!).
  • Let op de pH van je bodem als je boomschors gebruikt. Een simpele pH-test zegt al veel.
  • Mulch ook je borders of potten met wat compost of schors.
  • Maak een mulchrondje na het maaien in je moestuin, zo voorkom je kale, uitgedroogde aarde.

Je tuin goed voorbereiden op een droge zomer hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige stappen help je je gazon en moestuin al enorm. En je zult merken: hoe beter je bodem, hoe minder werk je uiteindelijk hebt.

Interesse in boomschors, wormenmest, kippenmestkorrels of een nieuwe regenton? Kijk eens op onze pagina's hierover, of kom langs in de winkel. We helpen je graag verder met praktische tips uit eigen tuin.

Terug naar blog