Verticuteren met de machine of met de verticuteerroller

Verticuteren met de machine of met de verticuteerroller

Elk voorjaar komt het weer terug: het gazon wakker maken uit de winterslaap. Bij ons thuis is dat inmiddels een soort traditie geworden. En dit jaar besloten we het anders aan te pakken dan anders. We lieten de verticuteermachine staan en gingen met de hand aan de slag – met een hark. In deze blog delen we onze ervaring, zonder poespas, zonder verkooppraatjes. Gewoon hoe het bij ons ging.

Ons gazon ligt op het noorden en dat merk je

Onze tuin hebben we in 2021 helemaal vernieuwd. We hebben zelf het ontwerp gemaakt, met verhoogde bakken voor een speels effect en vooral: veel bloemen zodat er elk seizoen iets te zien is. Het gazon legden we aan met graszoden en de eerste jaren was het plaatje compleet. Maar ja… dan komen de winters.

Onze tuin ligt op het noorden. In de zomer hebben we heerlijk veel zon, maar in de winter is het een ander verhaal: weinig licht, veel vocht. Ondanks een goede drainage blijven de meters achter het huis van het gazon drassig en donker. En dat zie je terug: mos, kale plekken en steeds meer onkruid. Tijd om te verticuteren dus – elk jaar weer.

De verticuteermachine: snel, maar té grondig

Tot dit jaar gebruikten we altijd een verticuteermachine. Een oudje, overgenomen van de vorige bewoners. Je kon er niks aan instellen, dus we gingen ervan uit dat het wel goed zat. Maar wat bleek: hij ging veel te diep.

Na elk rondje bleef er vooral een moddergazon over. Gezond gras werd eruit getrokken, aarde kwam mee naar boven, en we konden daarna steeds weer zaaien, zaaien en nog eens zaaien. Uiteindelijk herstelde het gazon wel, maar het resultaat werd nooit meer zoals in het begin. En dan hadden we ook nog het probleem van opslag: zo’n logge machine in een volle garage… We waren er klaar mee.

De verticuteerroller: minder schade, meer controle

Dit jaar besloten we het over een andere boeg te gooien. We schaften een verticuteerroller van Wolfgarten aan. (Nee, dit is geen gesponsorde blog). We gebruiken thuis al veel van hun handgereedschap, dus het past mooi op de steeltjes die we al hadden liggen.

Ik kon dit jaar zelf niet helpen – zwanger – dus mijn man nam het voor z’n rekening. En eerlijk: het was echt zwaar werk, maar hij vond het heerlijk. Een soort full body workout met extra aandacht voor de buikspieren. Eerst verticaal, toen horizontaal over het gras heen, heel nauwkeurig.

Hoe gebruik je zo'n verticuteerroller eigenlijk?

Dat is echt even een weetje: je moet de roller naar je toe trekken. Wanneer je duwt, klappen de mesjes omhoog en pakken ze het vilt en mos niet goed mee. Trek je hem naar je toe, dan grijpen de mesjes zich juist goed vast in de toplaag van je gazon. Zo haal je precies de juiste laag eruit – en niets meer dan dat.

En het fijne is: je kunt meerdere keren over dezelfde plek heen gaan, zonder dat je meteen heel je grasveld sloopt. Zo kun je het werk heel gericht en zorgvuldig doen, precies zoals jij dat wilt.

Wat haalde die roller eruit?

Precies wat eruit moest: de viltlaag, dode grasresten, wat overgebleven onkruid en vooral veel mos. In maart hadden we al ijzersulfaat gebruikt (daar schreven we eerder een blog over), dus dat mos was al wat verzwakt. Volgende keer gaan we dat nóg slimmer doen en 3 tot 5 dagen vóór het harken toepassen, zodat het mos geen kans krijgt om zich opnieuw te vestigen.

En het resultaat? Geen aarde in de container, alleen dood gras, onkruid en mos. En, belangrijk: het gazon zag er na afloop gewoon nog groen uit! Geen modder, geen kale puinhoop. Dat gaf een goed gevoel.

Is het altijd beter dan machinaal?

Nou, niet altijd. Onze buren probeerden de hark ook, maar hun gazon is niet vlak. Daardoor was het harken een stuk lastiger en het resultaat minder goed. Op een oneffen gazon werkt een machine vaak beter. Maar bij een strak aangelegd gazon zoals bij ons, is de hark echt een aanrader.

Wist je dat je bij ons gratis de verticuteermachine mag lenen?

Koop je bij ons gazonmest, kalk of andere gazonproducten, dan mag je gratis gebruikmaken van De Zevenster verticuteermachine voor één dagdeel. Handig als je zelf geen hark hebt of toch liever met een machine werkt. Vraag ernaar in de winkel!

Na het verticuteren: voeden en doorzaaien

Na het harken hebben we meteen onze vloeibare meststof aangebracht, met de Birchmeier sproeikop. Superhandig: geen gesleep met gieters, je hoeft niet op regen te wachten en het is snel gedaan. Maar let op: je moet wel precies werken, want de meststof komt alleen waar je sproeit. Dat is dus even anders dan met korrels.

Een dag later hebben we 60 liter wormenmest gemengd met 1 kg speelgazon graszaad en dat verdeeld met de hark. Achteraf gezien hadden we beter 90 liter kunnen gebruiken – maar goed, volgend jaar beter. We leren elke keer weer iets bij.

Conclusie? Wij zijn fan van de roller!

Voor ons was dit echt een openbaring. Ja, het kost wat meer spierkracht, maar je houdt er een gezonder gazon aan over, minder schade, en het scheelt ook nog eens ruimte in de schuur. En het leukste: je bent echt met je tuin bezig, je voelt dat je iets doet.

We zijn benieuwd hoe het verder herstelt de komende weken. En natuurlijk: foto’s zeggen meer dan woorden, dus hieronder wat leuke foto's van onze tuin! De nafoto's volgen, want we moeten natuurlijk nog eerst het herstel afwachten.

Het eerste foto: 2021 na aanleg. Tweede foto: 2024 zomer, aantal maanden na verticuteren en nazaaien
Het eerste foto: 3 Dagen na eerste keer vloeibare meststof, 3 weken voor verticuteren. 
Tweede foto: Een dag voor verticuteren.

Vond je dit leuk om te lezen? Volg ons dan op Instagram voor meer tuintips, foto's en onze persoonlijke ervaringen in de tuin.

Terug naar blog